Tiroid bezi, vücudun metabolizma hızını düzenleyen bir bezdir. Yani, organların ne hızda, ne tempoda çalışması gerektiğini belirler.
Tiroid ameliyatları;
Nodüler guatr, tiroid bezinin bazı bölümlerinin büyümesi demektir. Eskiden, nodüler guatrda daha kolay ameliyat kararı verilirken, günümüzde yaklaşımlarda değişim olmuştur. Günümüzde nodüler yapıların, çapı ve sayısından çok, şüpheli bir durumun olup olmamasına göre ameliyat kararı verilmektedir.
Herhangi bir kanser şüphesi varsa ameliyat kararı verilmelidir. Aksi takdirde nodüllerin, ameliyat edilmeden düzenli aralıklarla takibi uygun olacaktır.
Tiroid bezinde kanser olduğu zaman, tiroide ait bölüm ve boyundaki lenf bezlerine ait bölüm olmak üzere iki ayrı cerrahi söz konusu olmaktadır.
Kanser varlığında yapılabilecek en minimal ameliyat, bir tarafın komple alınması, yani total lobektomi denilen ameliyattır. Ama genellikle tercih edilen, total tiroidektomi denilen, tiroid bezinin tamamının alınmasıdır.
Bunun dışında, gerektiği takdirde boyundaki lenf bezlerine de müdahale edilmelidir.
Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı çalışması anlamına gelmektedir. Bu durumda metabolizma ve vücudun temposu hızlanmakta, bu da kişi içim çok yorucu ve olumsuz sonuçlar doğuran bir tabloya sebep olmaktadır.
Tedavisinde, ilaç tedavisi, atom tedavisi de denen radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi söz konusudur.
Cerrahi tedaviye karar verildiğinde, mümkün olduğu kadar geniş cerrahi yapmakta yarar vardır. Hastalığın ileride nüks etmesini engellemek amacıyla, genellikle total tiroidektomi adı verilen ve tiroid bezinin tamamını alma ameliyatı tercih edilir.
Tiroid bezinin aşırı büyümesi de ayrı bir problemdir. Tiroid bezi aşırı büyüdüğü zaman, boyunda kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Ayrıca, yutma güçlüğü ve nefes darlığına da yol açabilir. Bu durumda, kanser şüphesi olmasa da tiroidin aşırı büyümesi durumunda cerrahi müdahale gündeme gelebilir.
[contact-form-7 id=”4″ title=”İletişim formu 1″]